Ingredienser:
1 stor lammekølle ca. 1.200 g
4 løg
salt
Køllen dækkes med en blanding af revet løg og salt og ligger natten over. Tages op, tørres af og langtidssteges 1 1/2 - 2 timer efter størrelse ved 180°.
Bedekølle a la 2000
1 stk. bedekølle
15 fed hvidløg
rødvin
piskefløde
champignon
glaserede perleløg
bambusskud i strimler
små kogte kartofler
tørret timian
Salat
icebergersalat
blegselleri
fetaost
hvidløgsflùte
Køllen lægges i en skål og dækkes med en god og kraftig rødvin i ca. 6 timer. Tages op, aftørres og spækkes med op til 15 fedhvidløg, der puttes i opskårne lommer i kødet. Lægges i en stegepose, og steges ved 180 grader i ca. 2 timer.
Sauce:
Stegeskyen og lidt af rødvinen fra marineringen koges op, jævnes med piskefløde og der tilsættes udvandede tørrede champignon. Det hele koges op i et par minutter.
Tilbehør:
Små glaserede perleløg, ristede bambusskud i strimler og småkogte kartofler der vendes i flydende smør og rystes sammen med tørret timian.
Salat:
Strimler af icebergersalat, blegselleri i tern og fetaost i tern.
Dressing:
Hvidløgsdressing.
Brød: Hvidløgsflute
Bedekølle i sæk
1 bedekølle (eller lammekølle) på ca. 2 kg
reven muskatnød
1 spsk rosmarinnåle
1 suppevisk
3 l. vand
10 hele hvide peberkorn
1 stort laurbærblad
Indgnid køllen meget grundigt med salt og reven muskatnød.
Bred et bomulds- eller lærredsklæde i passende størrelse ud, læg
køllen på klædet og drys med rosmarinnåle.
Knyt klædet fast omkring køllen eller, endnu bedre, sy klædet sammen om køllen.
På den måde beholder den sin pæne facon.
Bring vandet i kog i en stor gryde.
Kom suppevisk, peberkorn, laurbærblad og salt i vandet og læg køllen i.
Når vandet igen koger, skrues ned for varmen, og bedekøllen simrer for svag varme og under låg i 1 1/2-2 timer.
Derefter tages køllen ud af sækken, får lov til at trække 10-15
minutter, og skæres for ved bordet.
Hertil passer smørdampede grønsager (gulerødder, bønner, ærter),
glaserede løg, stegte kartofler eller en pikant sauce og kogte kartofler.
Tips:
Kloge folk hævder, at en kogt kølle er langt saftigere, end en stegt nogen sinde kan blive.
Denne opskrift stammer oprindeligt fra ”merry old england” men også i USA sværger man til denne måde at tilberede bedekølle på.
|