Nørlund Slot

 
 

Med bekendtskabet af Emil Bluhme i gennem jagt begyndelsen omkring 1907? blev Michael Ancher inviteret til jagter Nørlund Slots store skove ved Arden. Første gang var den 4. september 1907.
Hans hustru Charlotte var født Schutte. Og hendes far, godsejer August Theodor Schutte (1804-1889) havde i 1868 tilskødet Nørlund Slot ved Arden til hendes mand, og her boede familien fortrindsvis. Og det var her, maleren fik Michael Ancher kom i kontakt med ham gennem jagt.
Nørlunds tidlige historie er temmelig utraditionel, da den i middelalderen hverken var en herregård eller en almindelig bondegård, men derimod en røverborg. Efter sagnet blev anlægget revet ned af Valdemar Atterdag (1320-1375), hvorefter en ny borg blev opført. En retsprotokol fra 1484 bekræfter, hvordan Margrethe (1353-1412) atter rev gården ned, efter hun havde konsolideret kongemagten efter farens død. 
Fra 1420 blev Nørlund ejet af Palle Jonsen Marsk, som gjorde gården til en hovedgård. Palle Jonsens farfar havde været marsk, dvs. rigets øverstbefalende under Valdemar Atterdag, og slægten havde sikret sig et godt forhold til kongemagten.
i 1737 blev gården solgt til den borgerlige Michael Riis. Salget blev startskuddet til en periode med hyppige køb og salg.
I 1830 blev Nørlund imidlertid købt af Rasmus Conradsen. Conradsen, der tidligere havde været forpagter på Gunderslevholm, viste sig at være en meget initiativrig godsejer, der bl.a. etablerede et stutteri, et glasværk, et kalkværk og et teglværk på gården.
Efter hans død i 1837 overtoges Nørlund af "Den almindelige Enkekasse", som to år senere solgte den videre til August Theodor Schütte. Han var indvandret fra Tyskland og samlede sig med årene en stor godsbesiddelse i Danmark. Schütte solgte størsteparten af Nørlunds fæstegods fra, inden han i 1868 overdrog Nørlund til sin svigersøn Hans Emil Bluhme.
Bluhme solgte gården i 1912, og hovedparcellen blev i 1914 overtaget af grosserer Blom og direktørerne Rømer og Hornemann. Sidstnævnte overtog Nørlund i 1929 og lod i sit testamente gården overgå til den selvejende institution "Stiftelsen Nørlund", der stadig ejede gården i 2011.

 

 
ide-og design: KRAFTnewmedia.dk