I januar 1905 var P. S. Krøyer gæst på Svenstrup Gods, invirret af Joachim Baron Wedell Neergaard og hustruen komtesse Henny Caroline Julie Moltke.

P. S. Krøyer, Svenstrup, 04.02.1905

Til Michael Ancher ( Frederiksberg)  
Herregården Svenstrup, opført 1782-84, ejedes i 1905 af Joachim Baron Wedell Neergaard ( 1862-1926)

Kjære Ancher.

Skønt du er ved at blive en gammel kavallerihest der har opgivet de frie lege i marken – og kun gaar i den trædemølle, der maler malerier – har du dog vel endnu – som andre gamle cavalleriheste – endnu evne til at spidse øren og tage et par galopspring naa trompeten lyder igjen. Derfor vil jeg igjen give dig et lille jagtbrev – det kan du jo nok lide – ikke sandt? Jeg er blevet fasanjæger og har allerede fejret triumfer, strax i mandags var jeg neppe kommet før jeg skulle i jagt klæderne og ud gik det i et pragtfuldt, om end noget stormende – solskinsvejr.

Vi kjørte til stedet, hvor vi traf de andre jæger – Godsejere fra omegnen. Der Moltker og Wedeller og Neergaarder osv. osv.

I førstningen skød jeg naturligvis kun halerne af dem – de kom jo med en voldsom fart – og tildels meget højt. Men efterhaanden lærte jeg kunsten lidt bedre og kom da derefter med 7 fasaner. Frokost spiste hjemme paa herregaarden og de sidste saater i dens umiddelbare nærhed. Fin middag bagefter og l’hombre - hvori jeg for resten tabte - men jeg spillede ogsaa mange noloer.

Den pragtfuldeste jæger – som ogsaa blev jagtkonge med 18 fasaner – var (Herren til Giesegaard.) Grev Schack. En høj, smuk midaldrende mand, rigtig en adelsmand, som kun manglede rustning og fjederbusk.
Vi blev meget gode venner og han inviterede mig til fasanjagt paa sit gods 2 dage efter. Og her var det at jeg fejrede mine triumfer. jeg maa jo indrømme at Greven behandlede mig som hædersgæst og altid gav mig de bedste poster - ja endog, i en rigtig rig saat, stod han ved siden af mig og ledede for mig. Der spiste vi frokost hos Skovrideren og selskabet var ganske morsomt - navnlig en Grev Holck havde en hel Schandorpsk figur og et do humeur. Der blev jeg jagtkonge med 15 fasaner ! Den næste havde kun 10 og saa videre nedefter.
Da vi kom hjem tegnede jeg en lille gruppe af jægerne ude i det frie: Jagtherren Grev Holck og en Grev Moltke, broder til min værtinde.
Den blev vellykket og gjorde megen lykke og jeg vandt ganske Grev Schacks hjerte saavel som fruens, en ganske fin person, som jeg fik tilbords.
Paa mandag skal vi atter til en ganske lille fasanjagt her - (en famille) væsentlig arrangeret for min skyld. Du ser jeg lever i (Herlighed og glæde) men ikke alene det – jeg maler med lige saa godt humeur og jeg naar sikkert mit maal :at indskænke opholdet her til 8-10 dage. Nu faar vi se ja - altsaa dette til en lille opmuntring og give lidt kvikhed i kroppen igjen - maaske lidt lyst til skyde et af de mange raadyr vi sparede til dig paa vore jagter deroppe.

Hils Anna, hils Helga og de gode venner.
Din P. .S Krøyer

Svenstrup Gods har en lang historie bag sig og lige fra Frederik II byggede et jagthus på stedet, har det været et yndet udflugtsmål. De store skove og den gode jagt har tiltrukket flere danske konger gennem tiden, som har beæret godset med besøg og overnatning. De smukke skove, de idylliske søer og parken, der omkranser hovedbygningen er alt sammen med til at gøre Svenstrup til et attraktivt sted, hvor man får en fornemmelse af, hvordan fortiden har taget sig ud hos en adelig familie.

Herregården Svenstrup er en gammel sædegård, som nævnes første gang i et testamente, som Jacob Sunesens datter Ingerd oprettede 1257. Gården ligger 1 kilometer vest for banen København - Korsør, tæt ved vejen til Borup. Svenstrup ligger i Borup Sogn i Køge Kommune.

Den nyklassicistiske hovedbygning er opført i 1782-84 af Johan Christian Kitzling for vicelandsdommer Jens Bruun de Neergaard og restaureret af Vilhelm Holck i 1890'erne. Svenstrup fremstår som et hovedhus flankeret af to mindre fløje beliggende i et udstrakt park- og naturlandskab. Herregården er udformet som et trefløjet anlæg opført med ydermure i mursten, der er pudsede og kalkede i en hvidlig-lysegul farve, og beklædt med sandstensudsmykninger omkring hovedportal og vinduer. Hovedfløjen har en midtrisalit med attika, vaser og slægtens våben udført i sandsten og modelleret over Nicolas-Henri Jardins forbilleder. Holck lod indrette en række sale i nyrokokostil i hovedbygningen, og han lod også fra 1894 til 1896 opføre en stald med to tjenesteboliger, et hundehus, en havepavillon og en fårestald samt hegnsmure og gitre mm. Bygningen blev fredet allerede i 1918, og fredningen blev i 2001 udvidet til også at omfatte Holcks bygninger.

Svenstrup Gods er på 2.505 hektar med Overdrevsgård og Egesgård og dermed et af Sjællands største godser. Hertil kommer tilliggendet på Skjoldenæsholm på 1.900 hektar.

Joachim Wedell-Wedellsborg var søn af ritmester, baron Gustav Wedell-Wedellsborg (1829-1903) og Louise E.H. Bruun (de) Neergaard (1837-1864), der var datter af Joachim Bruun de Neergaard. Han blev student 1881, blev cand.polit. 1886 og arbejdede dernæst i udenrigstjenesten og var stationeret både hjemme og i udlandet. Han blev 1888 volontør i Udenrigsministeriet, 1889 attaché i Stockholm, samme år legationssekretær, 1890 tilbage i Udenrigsministeriet, 1892 fungerende legationssekretær i Berlin og samme år chargé d'affaires og senere legationssekretær (i Berlin) indtil 1894. 1896 blev han ekstraordinær legationssekretær i Sankt Petersborg ved zar Nikolaj II's kroning og 1906 overordentlig gesandt til notifikation af tronskiftet ved de mindre tyske hoffer.

Eftersom Joachim Bruun de Neergaards eneste søn, Vilhelm Bruun de Neergaard, ikke havde sønner, overtog Joachim Wedell-Wedellsborg i 1893 Svenstrup og ændrede derfor navn til Wedell-Neergaard. Han iværksatte med det samme betydelige byggeforetagender og forbedringer inden for godsets land- og skovbrug.

Hans store interesse for skovbrug førte Wedell-Neergaard ind i Dansk Skovforenings arbejde, og han var foreningens formand 1906-16. Han var optaget af alle aspekter af godsejergerningen: Arbejderforhold, afsætningsforhold, majoratsgodsernes stilling ved overgangen til fri ejendom og ved oprettelsen af Dansk Skovforenings Tidsskrift 1916. I forlængelse af arbejdet i Dansk Skovforening skrev han flere artikler, bl.a. til jubilæumsbogen Dansk Skovforening 1888-1913. I tilslutning til lensafløsningen på Svenstrup sikrede han bevaring af adskillige smukke træer og trægrupper ved fredning. Han blev æresmedlem af Dansk Skovforening 1916 og af Svenska skogsvårdsföreningen 1919. I 1921 udgav han sammen med andre forfattere bogen Svenstrup. Et sjællandsk Gods' Historie, hvor majoratsgodset Svenstrups historie belyses.

Han blev hofjægermester 1897, kammerherre 1914, Ridder af Dannebrog 1896, Dannebrogsmand 1918 og Kommandør af 2. grad 1924. Han bar en lang række udenlandske ordener.

Familie
Wedell-Neergaard blev gift 21. juli 1896 på Lystrup med komtesse Henny Caroline Julie Moltke (29. marts 1873 på Lystrup – 2. september 1954 på Egholm), datter af kammerherre, greve Christian Moltke (1833-1918) og komtesse Caroline A. Danneskiold-Samsøe (1843-1876).

De fik børnene
Else Louise Thalia baronesse Wedell-Neergaard (10. juni 1897 på Svenstrup – 20. august 1961 på Strandegård), gift med baron Tage Reedtz-Thott, Christian baron Wedell-Neergaard (1899-1949)

Han er gengivet i portrætmalerier af P.S. Krøyer 1905 og af Heinrich Dohm (forhen Arbejdsgivernes Ulykkesforsikring).

Joachim Wedell-Neergaard, 11.1.1862-4.1.1926, baron, godsejer. Født i Næstved, død på Svenstrup, begravet i Borup.

Svenstrup Gods
Borupvej 94
DK-4140 Borup
Tlf. +45 57 52 60 62
E-mail: svenstrup@svenstrup.dk

 
 
ide-og design: KRAFTnewmedia.dk